HGW in cijfers

Het Grote Werk telt 173.550 woorden, hetgeen neerkomt op een behapbare 560 bladzijden. Ze werden gelicht uit brieven, schriftjes en dozen, die alles bij elkaar bijna 16 kg wegen.

Er werd aan het Grote Werk een kwart leven geschreven, een plezier dat gelukkig deelbaar was door twee.

Een word cloud is niet voorhanden, en dat is maar goed ook. Men zou er toch niet wijzer van worden.

Het Grote Werk is een intense verkenning van een tiental levende schrijvers, en dubbel zo veel dode. Vijf van hen overleden in de laatste vijf jaar. Paul schetst hun werk in levendige kleuren. Hij betrekt het op z’n eigen leven. Elk boek is een stem. En in het Grote Werk echoën ze. 

Overigens is het Louis Paul Boon die met de meeste vermeldingen (52) gaat lopen, maar hij komt dan ook uit Pauls geboortedorp.

In het Grote Werk wordt de mens gevierd (goed voor 773 vermeldingen), maar wordt hem evengoed gevraagd enkele stappen terug te zetten uit het centrum der dingen. Er wordt ruimte gemaakt voor paarden, koeien, beren. Er passeren vogels de revue, een tiental soorten. En nog meer bomen. Het kan soms verkeren: de kreeft (35) valt  meer vermeldingen te beurt dan de hond (34)

God (187) lijkt overal in het Grote Werk, maar dat is slechts schijn. Hij moet de duimen leggen voor modernere gedaanten als markt (65) en geld (46), tech (61) en robots (41)

Op deze website kan u ook lezen over de Barden. Ze zijn met twee dozijn. Maar hun liedlijnen – daar gaat het over – zijn ontelbaar.

In het Grote Werk fietst en wandelt Paul door 16 landen, en toch is dit geen reisboek.

Als de wereld tot ons spreekt, en dat doet hij, wordt in het Grote Werk nooit het dorp vergeten (112 vermeldingen). 

Men mag het Grote Werk een oproep tot verzet noemen, maar het kan geen toeval zijn dat men ‘verzet’ er even vaak aantreft als één van de grootste taboewoorden van deze tijd: ‘aanvaarden’. Beide op de kop af 13 keer. Griezelig!

Het Grote Werk telt 644 uitroeptekens, en toch fluistert het.

Het Grote Werk is uitdrukkelijk geen dagboek. Heeft een dagboek eindnoten? Dit boek heeft er 214. In eentje ervan doet Snoop Dogg zijn beklag. In een ander worden de binnenrijmen van Eminem ontleed. Elke eindnoot doet ertoe.

Het Grote Werk werd in eigen beheer uitgegeven. Daar zijn wij trots op. Om te vieren werd een handvol typfouten (maar niet meer!) zo gelaten. Omdat na een reis nu eenmaal kiezeltjes in de schoenen zitten.

U ziet het: getallen zijn fun, zolang we niet te veel van ze verwachten. Het ligt immers in hun aard evenveel te onthullen als te verbergen.

Als dat een paradox heet, drijft het Grote Werk op paradoxen, die de essentie zijn van het leven zelf.

Het Grote Werk bevat zelfs één wiskundige paradox. Hij duikt op in een magnifiek verhaal over twee planeten. Ach, laten we het maar gelijk verklappen: het gaat om Zeno’s paradox, die men een raadsel zou kunnen noemen. Het raadsel van de aankomst. 


Dat de cover van dit boek (een ets van Gerda Dendooven) Zeno’s paradox zou uitbeelden, was helemaal niet afgesproken. Laten we zeggen dat een goede cover evenveel betekenissen heeft als de ogen die ernaar kijken

Net zoals het raadsel van de aankomst kan het Grote Werk (remember, een term uit de alchemie is) nooit af zijn. Daarom komt ons Grote Werk met een genegen waarschuwing. Het is het soort waarschuwing waar de grote alchemist Vaclav Havel (57 vermeldingen) een patent op had. Het is best grappig: 173.550 woorden om uit te drukken wat hij wist te vatten in één enkele zin. Maar het is dan ook een supreem elegante zin :

‘Zoek het gezelschap op van zij die de waarheid zoeken, loop weg van zij die ze gevonden hebben.’